Arbejdskultur

Hvad er en god arbejdskultur?

Alle arbejdspladser er forskellige og derfor varierer arbejdskulturen også meget fra sted til sted. Man kan dog godt ridse nogle overordnede ting op, som skal til for at skabe en god stemning og arbejdslyst i en virksomhed.

Stemning og omgangstone

Uanset hvilken type arbejdsplads der er tale om, er det vigtigt, at medarbejderne føler sig hjemme og velkomne. Hvis man bliver mødt af en venskabelig stemning, når man møder på arbejde, har man meget mere lyst til at stå op om morgenen. Man behøver ikke nødvendigvis at se sine kolleger privat, men derfor kan man jo godt spørge ind til deres weekend eller ferieplaner. Man bruger utrolig mange timer på sit arbejde, så tag dig tid til at lære dine kolleger lidt bedre at kende. Venskabelige drillerier og gode grin sætter gang i snakken og letter stemningen. Omgangstonen kan være hård og kontant nogle steder, men hvis alle trives med det, betyder det ikke, at det er et problem. Det vigtigste er, at ingen føler sig udenfor.

Fællesskab og omsorg

Der skal helst være en følelse af, at man hører til på sin arbejdsplads og er del af et fællesskab. Mange virksomheder arrangerer forskellige fester og events for at fremme følelsen af fællesskab. Teambuilding er også meget populært og det er ret effektivt. Her vil man pludselig stå i en uvant og udfordrende situation, som kræver samarbejde og god kommunikation. Det kan løsne op, give et godt grin og fremme godt samarbejde. Ved at have fælles oplevelser at tale om, bliver det også nemmere at gå til hinanden i en arbejdssituation. Der vil være færre konflikter og bedre kommunikation de ansatte imellem, da man nu også ser personen bag arbejdsprofilen. Fællesskabsfølelsen gør også, at man tager hensyn til hinanden og lægger mere mærke til, hvis nogen ændrer adfærd eller virker til at have det skidt. På den måde vil problemer hurtigere komme op til overfladen, så de kan blive løst. Dette er især effektivt i forhold til afhængighed, som normalt holdes skjult meget, meget længe. Det kan være lettere for kollegaen at indrømme sit misbrug, hvis I taler sammen som private personer, og større sandsynlighed for, at denne indvilliger i at modtage alkoholrådgivning.